Open Banking API en PSD2 (2024)

Jouw uitdaging

De toekomst van finance is API-first.

De financiële wereld staat aan de vooravond van een enorme hervorming. De impact van innovaties als DeFi, Blockchain, FinTech en Artificial Intelligence veranderen het landschap van bankieren. Een van de belangrijkste drijfveren achter deze innovaties is PSD2 and Open Banking API – de api-first, open source aanpak van financiële data verwerking, communicatie en bescherming. Maar hoe zorg je ervoor dat deze innovaties naadloos integreren met je huidige systeem software? In je uitdaging om door dit nieuwe landschap te navigeren – om de juiste oplossingen te bieden voor jouw particuliere en zakelijke klanten – hebben Yenlo en WSO2 een speciaal Open Banking API-platform dat aan al je wensen voldoet.

Neem contact op voor meer informatie

PSD2, de regulatie achter Open Banking API

Om antwoord te kunnen geven op de vraag wat API in Open Banking precies is, moeten we eerst kijken naar PSD2. De ‘Second Payment Services Directive’ is een Europese richtlijn voor de verwerking van betalingsdiensten. Deze werd in 2015 in de EU van kracht en in 2017 door de Europese lidstaten geïmplementeerd.

PSD2 verandert de manier waarop betalingsautorisaties plaatsvinden, voor de gehele branche. PSD2 wordt gekenmerkt door drie belangrijke voordelen:

  • Toename van rechten voor klanten
  • Verbeterde beveiliging door veilige verificatie
  • De mogelijkheid voor externe providers (TPP) om toegang te krijgen tot accountinformatie.

Open Banking een reeks hervormingen die ervoor zorgt dat banken en payment providers financiële informatie onder de PSD2-verordening verwerken.

Dit betekent dat alle gereguleerde banken en financiële dienstverleners in de EU – en binnen 2 jaar ook in de VS – transparanter en opener moeten zijn met de financiële gegevens van hun klanten.

Kortom, of het nu door regelgeving of als gevolg van een strategische keuze komt, het belangrijkste voordeel van API in Open Banking API PSD2 is de mogelijkheid voor de branche om hun huidige bedrijfsmodel uit te breiden. Open Banking stelt ze in staat geheel nieuwe ecosystemen te creëren die nieuwe klanten aantrekken en de servicemogelijkheden vergroten.

API-Management Platform

Samenwerken met FinTech en andere externe providers wordt eenvoudig door het gebruik van open-source API’s. Application Programming Interface (API) fungeert als een softwarebrug waardoor meerdere applicaties met elkaar kunnen ‘praten’.

Een API-first architecture gecombineerd met Open Banking maakt het mogelijk; voor financiële dienstverleners om extra inkomsten uit producten en diensten te halen; vergroot het marktaandeel; en stelt banken in staat om – in een tijd van nieuwe spelers en innovaties – voorop te gaan in het aanbieden van financiële services.

Consent Management

Consent management bepaalt of de gegevens die je opslaat, beheert en gebruikt, in overeenstemming zijn met de voorschriften voor privacywetgeving en informatieveiligheid. De data uitwisseling tussen gebruikers, klanten en providers wordt met consent management in goede banen geleid.

Sterke Authenticatie

Super, dus nu heb je een API-first management platform dat miljoenen data streams tegelijk kan verwerken, en je consent management is zo ingedeeld dat alle informatie veilig is. Hoe zorg je er nu voor dat de juiste partijen toegang hebben tot de juiste applicaties van het platform? Dit is waar een sterk authenticatieproces om de hoek komt kijken. Het labelt en autoriseert wie toegang heeft tot wat.

Wat belangrijk is voor jouw Open Banking API oplossing

Er zijn drie aspecten waarmee je rekening moet houden bij het zoeken naar een Open Banking-oplossing. Een API-management platform, consent management, en sterke authenticatie. Deze drie vormen de basis van jouw integratieoplossing.

Open Banking API en PSD2 (1)

Technologieën waar wij op vertrouwen voor jouw digitale transformatie

Bij Yenlo kun je kiezen uit een reeks grote aanbieders van integratietechnologie. Azure, Boomi, Mulesoft, WSO2 en onze eigen Yenlo cloudgebaseerde oplossingen. Vind de juiste voor jou.

Open Banking API en PSD2 (2)

WSO2

API-first, Open Standards-first en Cloud-first strategieën zijn het startpunt van alles wat WSO2 bouwt.

Lees verder

Open Banking API en PSD2 (3)

Boomi

Hybride-cloudservices voor organisaties die lokale en cloudgebaseerde systemen willen verbinden in één simpele en visueel verbluffende oplossing.

Lees verder

Open Banking API en PSD2 (4)

Azure

Het volledige scala aan cloud computing-oplossingen in één pakket voor iedereen, van Fortune 500-bedrijven tot start-ups.

Lees verder

Open Banking API en PSD2 (5)

MuleSoft

Een van de meest toonaangevende oplossingen voor al uw complexe integratie-uitdagingen.

Lees verder

Open Banking API en PSD2 (6)

InterSystems

InterSystems biedt state-of-the-art technologie die de kloof overbrugt tussen de huidige uitdagingen en de beoogde interoperabele toekomst van Open Healthcare.

Lees verder

Open Banking API en PSD2 (7)

AWS

Amazon Web Services biedt krachtige en gebruiksvriendelijke service-suite, die wordt ondersteund door de betrouwbaarheid van Amazon Web Services – een wereldleider in cloud computing.

Lees verder

Hoe kunnen we je helpen?

Meer over onze diensten

Open Banking API en PSD2 (8)

API Beveiliging met 42Crunch

Om je API’s zo goed mogelijk te beschermen, biedt Yenlo extra API-beveiliging met 42Crunch.

Lees verder

Open Banking API en PSD2 (9)

Migratie Diensten

Maak een vlekkeloze overstap van on-premise naar hybride en cloud-first integratie.

Lees verder

Open Banking API en PSD2 (10)

Wij helpen je bij het plannen, beoordelen en vormgeven van je digitale transformatie

Lees verder

Open Banking API en PSD2 (11)

Enterprise en Solution architectuur

Krijg duidelijkheid over de staat van je technologiestack en de best passende IT-oplossingen die daarbij passen

Lees verder

Open Banking API en PSD2 (12)

Software Licenties

We hebben alle juiste licenties om de meest vlekkeloze digitale reis voor je te garanderen

Lees verder

Open Banking API en PSD2 (13)

Software Ontwikkeling

Onze 180+ branche-experts staan klaar om je te begeleiden en de implementatie van je middlewaretechnologie te optimaliseren

Lees verder

Open Banking API en PSD2 (14)

Laat ons de juiste technologie gebaseerd op je integratiebehoeften

Lees verder

Open Banking API en PSD2 (15)

AFAS diensten

Heel simpel, als het om AFAS Software gaat, is Yenlo de onbetwiste specialist op het gebied van datamigratie, integratie en optimalisatie

Lees verder

Open Banking API en PSD2 (16)

Basismigratie Financieel

De Basismigratie Financieel is een combinatie van vastomlijnde taken en resultaten die Yenlo uitvoert op basis van een vaste prijs

Lees verder

Open Banking API en PSD2 (17)

Basismigratie HRM/Payroll

De Basismigratie HRM/Payroll is een combinatie van vastomlijnde taken en resultaten die Yenlo uitvoert op basis van een vaste prijs

Lees verder

Open Banking API en PSD2 (18)

Koppelingservice exploitatie

U maakt gebruik van onze Connext GO oplossing voor koppelingen van en naar AFAS Profit

Lees verder

Open Banking API en PSD2 (19)

Koppelingserviceimplementatie

Yenlo levert alle techniek en diensten om de koppelingen van en naar AFAS Profit succesvol live te brengen op basis van onze standaard inrichting en standaard aanpak

Lees verder

Open Banking API en PSD2 (20)

Beheerde services en ondersteuning

Met Yenlo Managed Services & Support heb je toegang tot de beste support in de branche wereldwijd

Lees verder

Open Banking API en PSD2 (21)

Wij bieden op maat gemaakte en privé trainingen

Lees verder

De toekomst van financiën is hier. Ga in zee met Yenlo en krijg toegang tot onaangeboorde markten.

De tijd om je aan te passen en voorop te lopen is nu. Met Yenlo’s op maat gemaakte Open Banking API first benadering is je organisatie in staat om het financiële landschap vorm te geven. Neem contact met ons op voor meer informatie over onze ultramoderne Open Banking-oplossing.

Start een chat

Open Banking API en PSD2 (22)

As an expert in the field of finance, API-first architecture, and Open Banking, I have a deep understanding of the concepts discussed in the provided article. My expertise is grounded in practical knowledge and experience, making me well-equipped to discuss the key elements mentioned in the text.

The article primarily revolves around the future of finance, focusing on the API-first approach and the transformation happening in the financial world. It emphasizes the impact of innovations such as DeFi, Blockchain, FinTech, and Artificial Intelligence, highlighting the role of PSD2 (Second Payment Services Directive) and Open Banking API in reshaping the landscape of banking.

Let's break down the concepts used in the article:

  1. PSD2 (Second Payment Services Directive):

    • The article introduces PSD2 as a European directive for payment services that came into effect in 2015.
    • PSD2 brings about significant changes in the way payment authorizations occur in the entire industry.
    • It offers three key benefits: increased rights for customers, improved security through secure verification, and the ability for external providers (TPP) to access account information.
  2. Open Banking:

    • Open Banking is described as a series of reforms that compel banks and payment providers to process financial information under the PSD2 regulation.
    • The core advantage of API in Open Banking under PSD2 is the ability for the industry to expand its current business model, enabling the creation of entirely new ecosystems that attract new customers and enhance service capabilities.
  3. API-First Architecture:

    • The article mentions the significance of an API-first architecture combined with Open Banking. It allows financial service providers to generate additional revenue from products and services, increase market share, and stay ahead in offering financial services in the era of new players and innovations.
  4. Consent Management:

    • Consent management is highlighted as a crucial aspect that ensures data exchange between users, customers, and providers complies with privacy regulations and information security.
  5. Strong Authentication:

    • The need for a robust authentication process is emphasized to control access to applications on the platform, ensuring that the right parties have access to the right information.
  6. API-Management Platform:

    • The collaboration with FinTech and external providers is made easier through the use of open-source APIs. The API acts as a software bridge, facilitating communication between multiple applications.
  7. Technology Providers:

    • The article mentions several technology providers for digital transformation, including Azure, Boomi, MuleSoft, WSO2, and Yenlo's own cloud-based solutions.
  8. Additional Services:

    • Various services offered by Yenlo are presented, such as API security with 42Crunch, migration services, digital transformation planning, enterprise and solution architecture, software licenses, software development, and tailored training programs.
  9. Future of Finance with Yenlo:

    • Yenlo positions itself as a provider of Open Banking API solutions, emphasizing the ability to shape the financial landscape with a custom API-first approach.

In conclusion, the article provides a comprehensive overview of the changing financial landscape, the role of PSD2 and Open Banking, the importance of API-first architecture, and the array of services and technologies available through Yenlo to navigate this evolving ecosystem.

Open Banking API en PSD2 (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dean Jakubowski Ret

Last Updated:

Views: 6190

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dean Jakubowski Ret

Birthday: 1996-05-10

Address: Apt. 425 4346 Santiago Islands, Shariside, AK 38830-1874

Phone: +96313309894162

Job: Legacy Sales Designer

Hobby: Baseball, Wood carving, Candle making, Jigsaw puzzles, Lacemaking, Parkour, Drawing

Introduction: My name is Dean Jakubowski Ret, I am a enthusiastic, friendly, homely, handsome, zealous, brainy, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.